(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

A Google pénzzel szorongatja meg a kamu híroldalakat

@ 2016. november 15.

 

A megtévesztő, álhíreket publikáló weboldalak többé nem szerezhetnek bevételt a Google hirdetési rendszerén keresztül. A Facebook is hasonló megoldást fog alkalmazni.

A Google bejelentette, hogy eltiltja hirdetési eszközeitől azokat az oldalakat, amelyek hamis, klikkvadász híreket tartalmaznak. A döntés már érik egy ideje, de az utóbbi időben éleződött ki a helyzet.

Több nagy techcéget is vádoltak azzal az amerikai elnökjelölt választás alatt, hogy nem teszik meg a szükséges intézkedéseket azért, hogy a manipulatív, hamis tartalmak ne tévesszék meg a szavazókat. Sokak szerint ezek a választás kimenetelét is befolyásolhatták.

Az AdSense lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy szöveges hirdetéseket helyezzenek el azon e weboldalakon, amelyek részei a Google hálózatának, ezért meghatározó bevételi forrást jelent a kiadók, oldalak számára is.

A hamis hírek jellemzője, hogy mivel klikkvadászok, gyorsan terjednek, de a Szilícium-völgynek eddig nem volt megoldása arra, hogyan állítsa meg a folyamatot. A Google hivatalos állása szerint minden olyan oldalt kizárnak az AdSense programból, ahol félrevezető tartalmakat publikálnak, emellett tiltottak az erőszakos videók és képek, pornográf tartalmak, és a gyűlöletbeszéd is.

Emellett azokat az oldalakat is szűrik majd, amelyek titkolják a közzétevő nevét, és hiányos az impresszumuk. Ezt egyrészt mesterséges intelligenciával, másrészt emberi segítséggel szűrik majd.

A Facebook is harcol

Idén nyáron vált égetőbbé a kamuhírek problémája a közösségi médiában, amikor a Gizmodo portál azzal vádolta meg a Facebookot, hogy a Trending Topics, azaz kiemelt témák közé túl sok konzervatív forrásokból származó hír került. Ugyan a Facebook fejlesztett egy algoritmust a kamuhírek szűrésére, az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Végül a Facebook is hasonló megoldáshoz folyamodik, mint a Google. A közösségi oldal szóvivője közölte, hogy a Facebook Audience Network szolgáltatásból kizárják a félrevezető tartalmakat posztoló oldalakat. Ez a szolgáltatás felel a weboldalakon, mobilappokon belül elhelyezett hirdetésekért.
Azt a problémát viszont nem sikerül így orvosolni, hogy a kamuhírek továbbra is bekerülnek a hírfolyamba, ahogy a Google keresési találatai közt is továbbra ott lesznek.



« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"