(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

A Google többé nem számol a linkekkel

Hirado.hu @ 2015. március 4.

 

A mobil algoritmus múltheti bejelentése után itt a következő nagy hír a Google-től, mely a linkeken alapuló rangsorolását kívánja háttérbe szorítani.

Fontosabb tényezőket szeretne használni a weboldalakra mutató linkek helyett, melyek között a weboldalak megbízhatósága és bizalmi tényezők szerepelnek. Ezzel kívánja a Google a találati listáján helyet kapó oldalak rangsorolását meghatározni – írja a kulcsszo.hu.

Mi a baj a linkekkel?

A Google keresőmotorja még jelenleg is igen nagy mértékben a bejövő linkek alapján dönti el, hogy melyik oldal „minőségibb” a többinél, ez határozza meg a találati listán elfoglalt helyét. Ennek köszönhetően azok a weblapok kapnak jobb helyezést, amelyekre több más oldal is hivatkozik.

Ezen rendszernek, elvnek köszönhetően lett olyan a Google, mint amilyennek ma ismerjük. Az árnyékos oldala ennek a dolognak az, hogy hiteltelen, félretájékoztató weboldalak is képesek jó helyezést elérni sok értéktelen, látogatói forgalmat nem hozó hivatkozással.

Az új algoritmus: Knowledge-Based Trust

A keresőóriás egyik kutatócsoportja változtatni akar a helyzeten: olyan rendszert fognak kiépíteni, amely nem a weblapok hírnevét, hanem hitelességüket méri. Nem a beérkező linkeket számolja a rendszer – amelyet még ez idáig nem léptettek életbe –, hanem a weblap tartalmában előforduló valótlan állításokat. A kutatócsapat meghatározása szerint: „Az az oldal, amely kevés valótlanságot tartalmaz, megbízhatónak tekinthető.”(arxiv.org/abs/1502.03519v1). A rendszer minden átfésült weboldalt egy számmal lát el, amelyet Tudás-Alapú Bizalom (Knowledge-Based Trust) pontszámnak hívnak majd.

A program átfutja a Google hatalmas tény-tároló rendszerét, a Knowledge Vault (tudás termét) majd átfésüli az oldalakat. Azokat a weboldalakat, amelyeken ellentmondásokat talál, hátrébb sorolja, tudtuk meg a Newscientist híréből.

A tudás termében vagy Knowledge Vault-ban elhelyezett tényeket a keresőóriás az internetről gyűjtötte be. Az internet tényeket nem vitatja senki, egyhangúlag elfogadottnak minősülnek, a hitelesség, megbízhatóság igazolására igazi indikátorokként használhatóak.

Többféle alkalmazás ismert, amely segíti az internetezőket az igazság kiderítésében, valótlanságok cáfolásában. Egyik ilyen a LazyTruth, egy böngésző kiterjesztés, amely a bejövő leveleket ellenőrzi, és kiírtja a hamis, becsapó (hoax) leveleket.

A Digital Journalism (Columbia University, New York) részére a Tow Center készítette el az Emergent-et, amely megkeresi a hamis híreszteléseket a hiteltelen oldalakon, leellenőrzi, és megcáfolja azokat, más – hiteles – forrásokra támaszkodva.

A Microsoft New York civil média mostani igazgatója, Matt Stempeck – aki egyébként a LazyTruth programfejlesztője – olyan szoftvert szeretne kifejleszteni, amely a nagyközönség számára elérhetővé, könnyen hozzáférhetővé teszi a tényellenőrző szolgáltatások által nyújtott ismereteket. A program exportálja az adatokat a Snopes, PolitiFact és a FactCheck.org-ról.

Matt Stempeck szerint hasznosak (online) az olyan eszközök, mint a LazyTruth, de a téves koncepciókkal szemben nem elég hatékonyak, nehézkes az informálódás ezen a téren. Megkérdezték tőle, hogy „Hogyan tudod módosítani az emberek téves hiedelmeit, az emberek ilyenkor védekező állást vesznek fel?" Stempeck erre azt mondta: „Ha a Google-en keresnek válaszokat, akkor van esély arra, hogy elfogadóbb álláspontra kerüljenek."

A Google-nek ez az újítása jelentős változásokat hozhat a keresőoptimalizálás piacán is, mivel a fentiek alapján a kevésbé hiteles tartalmakkal rendelkező weboldalak sem érezhetik magukat biztonságban.


« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"