(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Hétfőtől egy kicsit másképp keres a Google

index.hu @ 2012. augusztus 13.

 

Új, a legális zenei és képes tartalmakat előnyben részesítő algoritmust használ az internetes keresésekkor hétfőtől a Google motorja. A lépést számos lemezkiadó és hollywoodi filmstúdió üdvözölte.

A Google, amelyet korábban a zene- és a filmipar képviselői azzal a kritikával illettek, hogy nem tesz eleget az illegális letöltések elleni küzdelemben, egy blogbejegyzésben jelentette be a változtatást.

Az eddig is rendkívül bonyolult szempontrendszerbe egy újabb is beépül: a keresőmotor vizsgálja a relevancia, a metalinkek száma, a kattintási ráta mellett a weblapokon elhelyezett tartalomra vonatkozó jogvédelmi bejegyzéseket is. „Azok az oldalak, amelyeken sok a szerzőijogsértés miatt eltávolított tartalom, lejjebb sorolódnak a találati listán” – írta Amit Singhal, a Google fejlesztőmérnöke a bejegyzésben.

A több mint két éve bevezetett, jogsértő tartalmakat szűrő rendszer ma már egy nap alatt több jogsérelemről szóló bejelentést dolgoz fel, mint az egész 2009-es évben. „Több mint 4,3 millió URL csak az utóbbi 30 napban” – fedte fel Singhal. Ezt az elmúlt évek alatt összegyűjtött adatbázist fogja a kereső a továbbiakban az algoritmusai közé integrálni.

Az utóbbi időben különféle szűrési technikák bevezetése miatt bírált kaliforniai internetóriás azonban óvatosan hozzáteszi, hogy mivel csak a szerzői jog tulajdonosai tudhatják biztosan, hogy egy bizonyos megjelenés engedélyezett-e vagy sem, és csak a bíróságnak áll jogában szerzői jogsértést kimondani, ezért a Google nem távolít el találatokat, csak lejjebb helyezi azokat a találati listán. Oldalakat eltávolítani kizárólag érvényes hatósági kérelem esetében fognak.

A honlapok tulajdonosainak ezen felül rendelkezésére bocsátanak olyan eszközöket, amelyek visszajelzés, tiltakozás küldésére alkalmasak abban az esetben, ha a Google tévesen minősítette jogsértőnek az oldalt.

A BBC tudósítása szerint a brit lemezkiadókat képviselő BPI örömmel fogadta a lépést. Emlékeztettek arra, hogy már egy ideje e mellett a megoldás mellett érveltek. „Alaposan megvizsgáljuk majd, hogy ennek a változtatásnak mekkora hatása lesz a gyakorlatban, de üdvözöljük a Google bejelentését és más internetes keresőket is arra ösztönzünk, hogy kövessék a példát” – mondta Geoff Taylor, a BPI vezetője. Az Amerikai Filmszövetség is optimista a változtatással kapcsolatban. A szervezet egyik vezetője, Michael O'Leary fogalmazott, közelről figyelik majd a fejleményeket, az ördög ugyanis mindig a részletekben rejlik.

A londoni olimpia kezdete előtt világhírű zenészek, köztük Pete Townshend, Brian May, Elton John, Andrew Lloyd Webber és Robert Plant is nyílt levélben adtak hangot azon véleményüknek, hogy az internetes keresők, köztük a Google, segítik a felhasználókat az illegális tartalmak elérésében.



« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"