(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Színek a weboldalon 4. rész

webshark.hu @ 2019. június 4.

 

Néhány dolog, amit érdemes tudnod a piros színről Amikor egy ember megszületik, akkor először csak fekete-fehérben látja a világot. Tulajdonképpen az első szín, amit látni fog: a piros. Ugyanez igaz azokra is, akiket agysérülés ér, és eleinte nem látják a színeket. A többi szín csak jóval később lesz érzéklehető számukra. A piros után a zöld, a sárga, majd a kék.

 

A piros tehát egyike a három alapszínnek (piros, zöld, kék). Az emberek számára a piros a legfontosabb szín, és egyetlen szín sem tud olyan erős érzelmi reakciót kiváltani belőlünk, mint a piros.

A piros színnek a legnagyobb a hullámhossza (620-740 nanométer). Az ennél nagyobb hullámhosszt már nem látjuk, és az hőként, infravörösként érzékelhető. piros színű tárgyakat vizuálisan közelebbinek érezzük, mint amilyen távolságra vannak.

A piros vonja elsőként magára tekintetet is, minden más szín közül. Ezért működik olyan hatékonyan megállító jelzésként is a jelzőlámpáknál. A pszichológusok szerint a piros képes kiváltani a “harcolj vagy menekülj” reflexet az emberben. Ez az egyik legkorábbi evolúciós reakciónk, mely arra hivatott, hogy túléljük a veszélyes helyzeteket. Nem véletlen, hogy a pirost gyakran összekapcsoljuk a veszéllyel, a tűzzel, a vérrel, a haraggal.

 De persze az áldozattal, a szenvedéllyel és sok kultúrában a boldogsággal is. Ezek olyan pszichológiai tények, ami mindannyiunkban rendkívül mélyen gyökereznek, és a webdesignereknek is figyelembe kell venni a tervezésnél.

 A pirossal könnyen ki lehet fejezni erős érzéseket, és ki is lehet vele váltani érzéseket, de fel is lehet vele hívni a figyelmet valamire. Nagyon sok múlik persze az árnyalaton is, hiszen egy sápadt piros inkább nőiességet és puhaságot jelezhet, vagy egy bíbor melegséget és kényelmet. A közepes árnyalatok boldogságot, szabadságot fejeznek ki, de persze vért, dühöt és szenvedélyt is. Látható, hogy elég sokoldalú színről van szó, és mindig a pontos árnyalattól függ, hogy elsősorban mit kommunikál.

Erőteljes hatása miatt mindenesetre elsődleges színként ritkán használjuk a webdesignban, ugyanakkor kiegészítő színként sokszor felbukkan a weboldalakon. A leggyakrabban a figyelem-felhívó képessége miatt alkalmazzák. Ugyanakkor azt lehet mondani, hogy bátor döntés, amikor valaki a pirost kezdi használni a weboldalán, pont az árnyalatok nagyon eltérő érzelmi hatása miatt. Lehet hogy egy boldog, vibráló, szenvedélyes, inspiráló megjelenés lesz az eredmény, de lehet, hogy szomorú, agresszív és baljós hangulatot áraszt majd. Óvatosan kell tehát bánni vele.



« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"