(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Színek a weboldalon 2. rész

webshark.hu @ 2019. május 16.

 

Amikor a saját weboldalunk kialakításáról van szó, akkor minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy azt kellően vonzóvá és jól láthatóvá tegyük a felhasználók számára.

FELHÍVJÁK A FIGYELMET ARRA, AMIT SZERETNÉL KIEMELNI

A weboldalak kiindulási állapotukban jellemzően szürkeárnyalatosak: a háttér fehér, a szöveg fekete. A színeket más design-eszközök mellett arra használhatod, hogy valamire – amit ki szeretnél emelni – felhívd a figyelmet. Ha az egész weboldal színes, akkor ez nem megy. Ezért használd a színeket elsősorban olyan fontos elemeknél, mint a gombok, címek, linkek.


 Érdekessé tesznek

Abban a korban, amikor a weboldalak egyre jobban hasonlítanak egymáshoz, a színeknek – mint webdesign-eszköznek – nagyon nagy a jelentőségük. Nem csak annyi a szerepük, hogy feltűnő vagy épp szép legyen a weboldalad, hanem lehet akár az is a funkciójuk, hogy érdekessé tegyék a designt, így Téged is. Ehhez persze nem kell mindig előtérbe és a középpontba helyezni az erőteljes színeket.

 Megkülönböztetnek a többiektől

Amikor már biztos vagy benne, hogy a színek felhívják a felhasználók figyelmét az általad fontosnak tartott elemekre, akkor ezen túl “egy nagy vallomás” megtételére is felhasználhatsz színeket. Erre a célra egy egyedi, szokatlan színt érdemes kiválasztani, mely ugyanakkor jelentéssel bír a weboldalara, cégedre nézve, és el is mond rólad valamit.

 

Ezzel az erőteljes színnel egy hatásos hátteret is létrehozhatsz, mely maradandó nyomot hagy az emberekben, márpedig ez olyan fontos, mint a megkülönböztethetőség. De színes hátterekkel a weboldalad egyes szekcióit is kiemelheted.

Erősítik a márkád


Ha a weboldalad színeit sikerül összhangba hoznod a márka-színeiddel, akkor az egy erőteljesebb identitást eredményez számodra a weboldalad által. Ez nem azt jelenti persze, hogy mindig, mindenhol ugyanazt a színt kell használnod. Kiegészítheted más színekkel, melyek jól együttműködnek a fő színeddel, kiemelik, erőteljesebbé teszik azt.

 Elmondhatsz velük egy történetet

Lehet, hogy meglepő, de a színek abban is segítenek, hogy elmondj egy történetet. Hiszen, ha egy oldaladon végig ugyanaz a szín dominál, akkor az keretbe helyezi a rajta található történetet. Ha viszont különböző színeket használsz az egyes szekciók esetében, akkor mindegyik egy különálló történetté válik.

Valamit kommunikálhatsz velük

A színek meghatározzák, hogy mennyire bíznak meg az olvasók az oldalunkban, a cégünkben, bennünk, milyen tulajdonságokat társítanak hozzánk.

Mit üzennek a színeid a felhasználóknak?

A meleg színek élénkítő hatásúak, dinamizmust közvetítenek, melegséget, kifelé fordulást, intenzív örömöt mutatnak. Amennyiben túlzásba visszük a használatukat, akkor viszont már agresszivitást vagy versengést sugározhatnak. Különösen hasznosak akkor, amikor a felhasználók figyelmét a weboldal egy számunkra fontosnak tartott pontja felé szeretnénk irányítani, hiszen ezen színekkel hatékonyan odavonzhatjuk a tekintetüket. A meleg színek közé tartozik a sárga, a narancssárga, a barna vagy a piros.

A hideg színek ezzel szemben nyugodtságot, passzivitást, csendességet és megfelelő használat esetén hozzáértést, megfontoltságot fejezhetnek ki. Emellett ezek a színek mintegy tágítják a tereket a weboldalakon. A nyugodtság érzetének megteremtésével elérhetjük azt, hogy a felhasználók tovább maradjanak a weboldalunkon. Ugyanakkor a hideg színeket sokszor kombinálják meleg színekkel is, hogy kiegyensúlyozzák a hatásukat. A hideg színek közé tartozik a lila, a kék vagy a zöld.

A színek hatása

A színek azonnali, szinte ösztönös reakciókat váltanak ki az emberekben. Ugyanakkor azért beszélünk “szinte ösztönösről”, mert a színek kultúrafüggőek is. Az európai kultúrkörben az alábbi alakult ki:

a kék stabilitást, hűséget és nyugalmat áraszt,

a sárga blodogságot, optimizmust, fiatalságot,

a zöld sikert, reményt, a gyógyulást fejezi ki,

a fekete erőt, professzionalizmust és a rejtélyt jelent,

a fehér a tisztaságot, ártatlanságot,

a piros a szenvedélyt, a szexualitást és az intenzitást,

a bíbor a méltóságot, a spiritualitást, és a luxust,

a narancssárga energiát, vidámságot, melegséget sugároz.



« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"