(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Tízéves, de mára mindenkit lesöpört a pályáról

24.hu @ 2018. október 5.

 

Tíz éve, hogy a Google szeptember elején egy blogbejegyzésben tudatta a világgal, hogy kiadják saját böngészőjüket, ami megváltoztatja azt, ahogy az emberek interneteznek. Akkoriban a felhasználóknak nem sok választási lehetőségük volt, a weben való böngészéshez használhatták a Microsoft Explorert, vagy a Mozilla Firefoxot. Aztán jött a Chrome, ami az elmúlt évtized alatt a Google egyik legsikeresebb szolgáltatásává nőtte ki magát, és ma már magasan uralja a böngészők piacát. Az évforduló alkalmából összeszedtünk pár olyan dolgot, amivel a Chrome nagy változásokat hozott.

etisztult és érthető kezelőfelület

Amikor a Chrome első verziója letölthetővé vált, az egyik legletisztultabb és egyszerűbb böngésző volt a mezőnyben, ami kimondottan előnyére vált az Internet Explorerrel szemben. A Google bejelentő bejegyzésében is a szoftver ezen tulajdonságát, valamint gyorsaságát emelte ki a cég.

Gyors böngészés

Nemcsak szebb és egyszerűen kezelhető böngészőt kaptak a netezők a Chrome-mal, de egyben maga a böngészés is felgyorsult. A szoftver V8 Javascript motorja jóval gyorsabban tölti be az oldalakat, mint a Safari vagy a Firefox. Az Internet Explorerhez képest is 56-szor gyorsabb volt akkoriban, nem csoda, hogy a Microsoft Edge-ként futó böngészője azóta sem heverte ki a Chrome csapását.

Fotó: AFP

Új funkciók

A Chrome olyan új eszközöket is a felhasználók kezébe adott, amik még fejlettebb szintre emelték a böngészés élményét. Egyik az inkognitó, azaz privát mód, ami ugyan a Safariban már megtalálható volt Privacy Mode néven, de a Chrome tette szélesebb körben ismertté, köszönhetően a frappánsabb elnevezésnek.  Privát módban nem kerülnek lementésre a böngészési előzmények, a sütik és a webhelyadatok, az űrlapokon megadott adatok, ezért sokan csak pornómódként hivatkoznak rá.A beépíthető hirdetésblokkolók is nagyban rásegítettek a Google szoftverének népszerűségére, ezeket kiegészítők formájában telepíthették eleinte a felhasználók.

Széles elérés és saját ökoszisztéma

A legfrissebb adatok szerint 2018 augusztusára a számítógépek 60 százalékán használnak Chrome-ot böngészőként, utána következik a Microsoft szoftvere 12 százalékkal. A nagy dominanciára természetesen rásegített az is, hogy a Chrome-on belül a Google szolgáltatások csak egy kattintásra vannak, és egy széles ökoszisztémát használ a cég.

Mit hoz a jövő?

A Google a Twitteren hintette el, hogy valami nagy meglepetéssel is készül az évforduló alkalmából, amiről holnap rántják le a leplet. Többen is arra tippelnek, hogy a stabil verzióban is elérhetővé válik egy jelentősebb dizájnváltás, amiről korábban már mi is írtunk. A Chrome 69-es verziójába ezen felül bekerülhetnek a Windows 10-es értesítések, az érintőpados gesztusvezérlések támogatása is, illetve fejlettebbé válnak az automatikus kitöltések.



« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"