(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Nagy frissítéssel küzd a fennmaradásáért a Flash Player

bitport @ 2015. október 2.

 

Legalább három éve folyamatosan csökken az Adobe Flash népszerűsége, bár igazán nagy csapások csak az utóbbi időben érték a technológiát. Steve Jobs már öt éve nyílt levélben ostorozta a Flash-t, de az még némileg az Apple-termékek használóinak belügye maradt, hogy az Apple a mobil rendszereiből kitiltotta a technológiát.

adobe-flash-player-security-update_bitport.png

Idén aztán jöttek sorba az újabb elpártolók. Nyáron először a Google korlátozta a Flash-használatot a Chrome-ban, majd a Mozilla döntött úgy, hogy alapból blokkolják a Flash Playert, és annak futását felhasználói engedélyhez kötik. Aztán a Facebook is figyelmeztetett – bár a támogatást nem szüntette meg –, hogy a Flash-alapú alkalmazások biztonsági rizikót, végső soron pedig valós bevételi kockázatot jelentenek a vállalat számára. A cég biztonsági vezetője, Alex Stamos egyenesen azt követelte egy Twitter-üzenetében, hogy az Adobe jelölje ki végre a Flash életciklusának utolsó napját.

Az Adobe kitart

Mint azt közelmúltban egy a Flash elterjedtségének változását bemutató grafikon kapcsán írtuk, a penetráció csökkenése ábrázoló görbe meglehetősen lankás, azaz még igencsak van tartalék a technológiában. A nagy kérdés igazából az, hogy Flash legerősebb támaszát jelentő külső hirdetéskiszolgáló rendszerek milyen gyorsan reagálnak a böngészőfejlesztők lépéseire, valamint az online hirdetések iparági szabványait meghatározó testüle, az IAB nyár végén kiadott ajánlására, amiben egyértelműen a HTML5 mellett tette le a voksát.

Az Adobe azonban egyelőre nem hátrál. Rendületlenül fejleszti, és Flash-t érő szaporodó kibertámadások ellen újabb és újabb frissítésekkel veszi fel a harcot. Mostani frissítő csomagjával 23 sérülékenységet számoltak fel, melyekről a Biztonságportál készített összefoglalót (további részleteket találnak az Adobe, valamint magyar nyelven az Isidor Biztonsági Központ oldalán is).

A megszüntetett hibák egy része legmagasabb veszélyességi besorolású, azaz kihasználásukkal a támadók teljesen átvehetik a támadott rendszerek fölött az irányítást. A sebezhetőségek puffertúlcsordulási hibát idézhetnek elő, ami jogosulatlan távoli kódfuttatást eredményezhet. Bár az Adobe információi szerint a most befoltozott réseket még nem használták fel támadásokra, a frissítést nem szabad halogatni.

Erősítettek a védelmen

Az Adobe két új védelmi eljárással is megerősítette a  Flash Player védelmét.Biztonságosabbá tették a JSONP (JavaScript Object Notation with Padding) kommunikációt (API-hívás), valamint egyes memóriakezelési problémákat kihasználó próbálkozásokkal szemben is ellenállóbbá vált a szoftver.

A Flash Player frissítésével megszűnnek a feltárt hibák, és a megerősített védelem is működésbe lép. A legfrissebb verzió Windowson és Mac OS X-en a a 19.0.0.185, míg Linuxon a 11.2.202.521. A Chrome, az Edge, valamint Windows 8/8.1/10 alatt az Internet Explorer legújabb kiadásai automatikusan megkapják a szükséges frissítéseket.

 



« Vissza

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"