(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Robotok állítják helyre az elszakadt japán netkábeleket

origo.hu @ 2011. március 18.

 

Utórengések nehezítik meg a földrengés miatt megszakadt telekommunikációs hálózatok helyreállítását Japánban, a legtöbb szolgáltató jelenleg is alternatív útvonalakon továbbítja internetes forgalmát. A tengeralatti optikai szálak javításához távirányítású robotokat fognak felhasználni - írja a BBC.

A szigetországot ért földrengés és cunami nyomán sokhelyütt megsérültek a kommunikációs kábelek, bár az ország telekommunikációs infrastruktúrája viszonylag jól állta a megpróbáltatásokat, legalábbis az [origo]-nak korábban nyilatkozó, Tokióban élő magyar programozó gond nélkül tudta használni a világhálót a katasztrófát követően is.

Ugyanakkor Japán jelentős részén használhatatlanná váltak a kommunikációs hálózatok, ezek kijavítását pedig, a jelenleg is zajló utórengések egyelőre akadályozzák. Szerencsére a szigetország telekommunkációs infrastruktúráját  redundáns módon alakították ki, így egyelőre fenntartható a telefon és az internet elérése az alternatív kapcsolatok alkalmazásával az ország jelentős területén, ugyanakkor Japán északkeleti részén sok településen nincs telefon, sem internet.

Ugyan nem kritikus mértékben, de megsérültek a Japánt más országokkal, kontinensekkel összekötő, az óceán fenekére fektett optikai kábelek is. A KDDI nevű japán szolgáltató a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a kábeleket távirányítású robotokkal fogják megjavítani, ezeket azonban csak akkor lehet útnak indítani, ha a föld már egyáltalán nem reng. Ezek akár két és fél kilométeres mélységbe is képesek lesüllyedni, noha eddig elsősorban kábelek fektetésére használták a robotokat, komoly javítások végrehajtására még sohasem.

A társaság szakértőjének várakozásai szerint a helyreállítás még ilyen high-tech eszközök alkalmazásával is hónapokon át fog tartani. A kábelszakadás leginkább a Japán és az Egyesült Államok közötti kommunikációt érintette, a működésképtelenné vált kábelek forgalmát jelenleg Oroszországon keresztül továbbítják.



« Vissza

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"