(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Biztonságos Internet Nap 2011

ComputerWorld @ 2011. február 9.

 

A Safer Internet Day-t, vagyis a Biztonságos Internet Napot február 8-án rendezték meg immár több mint 60 ország közreműködésével. A programsorozatból hazánk is kivette a részét.

Safer Internet Day 2004-ben indult útjára, majd 2005-től az Insafe hálózat szervezésében nőtte ki magát világszintű rendezvénnyé. Itthon először 2004. február 6-án szervezték meg ezt az eseményt. A Safer Internet Day célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Plus program akciótervének keretein belül világszerte ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és az egyéb, illegális vagy káros jelenségekre, tartalmakra. A szervezők fontosnak tartják, hogy tájékoztassák a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat a problémákról, azok lehetséges kezeléséről, valamint az internet használatában rejlő lehetőségekről. 

"A Biztonságos Internet Napon bemutatkoznak azok az emberek és szervezetek, akik azért dolgoznak, hogy az internet biztonságosabb legyen. Ezen a napon a Biztonságos Internet Központok, a pedagógusok, a szülők, az ipar, a politikai döntéshozók valamint maguk a gyermekek is értékelhetik eddig elért eredményeiket, és meghatározhatják az előttük álló kihívásokat" - mondta Neelie Kroes, a Biztonságos Internet Nap védnöke, a digitális kérdésekben és média ügyekben illetékes EU-biztos. 

"Az életed több, mint játék!", azaz a SID idei szlogenje arra próbál ösztönözni, hogy vegyük közelebbről szemügyre a virtuális életünket és vizsgáljuk meg, hogy valódi énünk hogyan éli meg virtuális élményeinket. Azt igyekszik elérni, hogy az emberek elgondolkodjanak saját online identitásukon.

Biztonságos Internet Nap hazánkban

A Safer Internet Plus (SIP) program magyarországi konzorciuma a SID kapcsán több programmal is készült. A szervezők kerekasztal-beszélgetést rendeztek az internet biztonságos használatáról és a SID üzenetéről. A SIP program oktatói a SID alkalmából országszerte hat településen tartottak előadást gyermekeknek, szülőknek és tanároknak a biztonságos internetezésről.

Szalai Annamária a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke mondott köszöntőt a Biztonságos Internet Nap keddi díjátadó rendezvényén. Az NMHH elnöke kiemelte: "A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a jövőben is támogat minden olyan civil törekvést, amely elősegíti az internethasználó kiskorúak védelmét".  Az NMHH egyik fontos célkitűzése, hogy a szabályozás adta keretek között csökkentse az interneten elérhető káros tartalmakat, és megóvja azoktól a kiskorúakat. A szakmai és civil szférának lehetőséget kell kapnia, hogy pozitív ösztönzőkkel és aktív segítséggel tanítsa meg a gyermekeket arra, hogy miként tájékozódjanak biztonságosan az internet világában.

Szalai Annamária a beszédében kiemelte, hogy az internet a korlátlan lehetőségek birodalma, és a gyermekek számára a mai világban már elengedhetetlen annak megismerése és aktív használata. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kibertér nemcsak lehetőségeket, hanem veszélyeket is rejt, amelyek kiszűrésére hatósági eszközök is vannak, de ugyanilyen fontos a civil tenni akarás, és a szülők szerepe is.

Magyar Kiváló Online Gyermektartalom

Az első alkalommal meghirdetett  Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj kiosztására a Biztonságos Internet Napon került sor. A verseny az Európai Kiváló Online Gyermektartalom sorozat része. Célkitűzése a 6-12 év közötti korosztályt megcélzó minőségi online tartalmak bemutatása és értékelése volt. A magyarországi versenyt a Magyar Tartalomipari Szövetség bonyolította le egy szakmai zsűri valamint a közönség bevonásával. A zsűri döntése alapján a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom 2011 Díjban az alábbi honlapok részesültek: egyszervolt.huwww.energiasuli.huerdojarojatek.cvn.hu. A közönségszavazás a Facebookon zajlott, ahol szintén az Egyszervolt.hu végzett az élen. 

Játékos tanulás

A SID 2011 alkalmából egy új, 4-8 évesek számára szerkesztett kiadvány látott napvilágot. A Játékos tanulás: az internet használata című kiadványt az Insafe készítette. Mivel a kisgyermekek manapság egyre korábban kezdik használni a számítógépet és az internetet, az Insafe olyan eszközt próbált a kicsik kezébe adni, amelynek segítségével tudatosabban élhetnek az online világ lehetőségeivel, és megismerhetik annak veszélyeit. Szintén a SID rendezvényen mutatkozott be a Digipack 2011, amely olyan oktatási eszközöket, anyagokat tartalmaz, melyeket a tanárok Európa-szerte használhatnak. A Digipack magában foglal tanári kézikönyveket, szülőknek és gyermekeknek szóló videókat egyaránt.

 

Hatékonyabb szülői felügyeletre van szükség

"A közösségi média előretörésével a biztonságos internetezés sokkal fontosabbá vált, mint korábban. Sok szülő már komolyan leül elbeszélgetni gyerekeivel az elővigyázatos internetezés szabályairól. Egyre fontosabb, hogy a szülőknek naprakész információik legyenek a gyerekeikre leselkedő veszélyekről, ezért a Microsoft is igyekszik felkészíteni a szülőket és a tanárokat a kockázatokra, kezükbe adva olyan eszközöket, amelyek a segítségükre lehetnek" - nyilatkozta Jean-Philippe Courtois, a Microsoft International elnöke.

A Microsoft az MSN-en egy kutatást indított a szülők és a 14 és 18 év közötti gyermekek online biztonsággal kapcsolatos attitűdjeiről. A felmérés eredményei szerint a szülők 87 százaléka beszélt már a gyermekének a tudatos és biztonságos internethasználatról. 63 százalékuk pedig úgy gondolta, hogy ez a kérdés legalább olyan fontos, mint a szexuális felvilágosítás. A szülők 36 százaléka szigorral vagy szűrőszoftverrel küzd a nebulók online biztonságáért, ugyanakkor 26 százalékuk egyáltalán nem tesz semmit ez ügyben. A kutatás ismét megállapította, hogy a fiatalok sokkal jobban eligazodnak a számítástechnika világában, mint a szüleik: 85 százalékuk használ a közösségi oldalakon biztonsági beállításokat, és csak az ismerőseik előtt teszik láthatóvá a profiljukat. A gyermekek 39 százaléka vallotta be, hogy olyan oldalakat is megnéz, vagy olyan játékokat is használ, amelyeket a szüleik nem engednek meg számukra.

"A fiatalok ugyan jártasabbnak tűnnek a számítástechnika világában, de közel sem elég elővigyázatosak. Mivel a gyerekek nem gondolják végig, hogy az általuk megosztott tartalmak veszélyt jelenthetnek rájuk, nagyon fontos, hogy a szülők napi szinten tudják, merre kalandozik a gyerekük" - vélekedett John Mangelaars, a  Microsoft európai ügyfélszolgálati és internetes ügyekben illetékes vezetője.

"Napjainkban egyre népszerűbbek a közösségi oldalak, hiszen például a Facebook-on már több mint 2,6 millió hazánkfia található meg. A tizenévesek online ismeretei azonban sok esetben még mindig hiányosak, ezért gyakran előfordul, hogy olyan képeket, videókat vagy információkat osztanak meg magukról, amelyeket aztán mások jogosulatlanul tesznek közzé vagy használnak fel" - mondta Szilágyi Bernadette, a Microsoft Korlátlan Lehetőségek programjának menedzsere.



« Vissza

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"