(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Óriási leállás a Skype rendszerében

Technet.hu @ 2010. december 23.

 

Tegnap estefelé egyszerre csak elveszették a csatlakozást a Skype kliensek, nem lehetett üzeneteket küldeni vagy telefonálni. Akit mégis beengedett a rendszer, az sem tudott többet tenni.

Tegnap estefelé óriási leállás történt a világ legnépszerűbb VoIP (internetes telefon) kliensének számító Skype hálózatában. A felhasználók képtelenek voltak üzeneteket küldeni vagy hanghívást lebonyolítani, a kliensek többsége egyszerűen nem volt képes felcsatlakozni a hálózatra.

A Skype hivatalos Twitter oldalán magyar idő szerint délután hat tájékán jelezte, hogy valami nem klappol a hálózatában, majd nagyjából egy órával ezután jelentették, hogy a hiba nagyját ugyan javították, de a hálózat helyreállásához még több óra lesz szükséges. Saját tapasztalatunk szerint a hálózat néha beengedi a felhasználót, de a hajnali órákban – hat órával a javítás jelentése után – még javarészt elérhetetlen.

A cég egy több Skype verziót is érintő hibával magyarázta az összeomlást. A kliensek ugyanis úgynevezett „supernode” (hálózatban átjátszóállomásként működő gép) gépeket használnak ahhoz, hogy elérjék a másik felet, amennyiben az nem található régi címén. Az említett hiba azonban ezen gépek számát drasztikusan redukálta, így a kliensek egyszerűen nem tudtak mihez csatlakozni. A cég mérnökei most gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél több „mega-supernode” gépet helyezzenek üzembe.

A helyzet azonban sajnos az, hogy a hálózat alól a hiba egyszerűen kirántotta a talajt, és a Twitter aktivitás alapján korántsem sikerült még elhárítani a hibát. Ugyan a mi kliensünk is néha-néha csatlakozást mutat, az idő döntő többségében a cikk írásának időpontjában jobban járunk, ha mobiltelefont vagy vezetékeset ragadunk, mivel hívást bonyolítani már nem volt képes a rendszer. A legrosszabb az egészben az időzítés: pont karácsony előtt, pont a legnagyobb kavarodásban, valószínűleg a legnagyobb aktivitás közben vált használhatatlanná a Skype.



« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"