(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Online taggyűlést is tarthatnak a cégek

IT Café @ 2010. szeptember 20.

 

Bemutatta eGyűlés nevű szolgáltatáscsomagjait a NetLock hitelesítésszolgáltató.

A NetLock Kft. a mai napon egy érdekes újdonsággal jelentkezett: elindította eGyűlés nevű szolgáltatását, mellyel a vállalatok a tag- és közgyűléseiket már személyes jelenlét nélkül is megtarthatják. Az online megoldás bizonyos esetekben jelentősen leegyszerűsítheti és hatékonyabbá teheti a tag- és közgyűléseket a gazdasági társaságok és nonprofit szervezetek számára, a jegyzőkönyvet pedig a szolgáltató elektronikusan hitelesíti, és hozzáférhetővé teszi azt az érintetteknek. Az időhatékonyság és költségcsökkenés mellett az eGyűlés fokozza a tulajdonosi kontrollt, a taggyűlések dokumentáltságát, s ezáltal a tulajdonosok jogbiztonságát a magyarországi, illetve a magyarországi szabályozás alá tartozó, de külföldi székhelyű vállalatoknál egyaránt. A fejlesztés a NFÜ Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának keretében valósult meg, és az Európai Unió anyagilag is támogatta a projektet.

A szolgáltatás lépései:

1. A taggyűlés időpontjának egyeztetése

2. A megbeszélt időpontban a tagok csatlakozása a tárgyalószobához

3. A tagok azonosítása – a szolgáltatáson belül különböző, személyekhez kötött jogosultságok léteznek

4. A taggyűlés lebonyolítása

  • taggyűlési jegyzőkönyv elektronikus vezetése és rögzítése (kép és hang, csak hang, szöveg)
  • szavazásra feltett kérdések esetén a kérdés és a szavazati arány megjelenítése, beleértve a kisebbségi vélemény megjelenítését is
  • taggyűlési jegyzőkönyv lezárása

5. A rögzített taggyűlés hitelesítése e-aláírással és időbélyegzővel

6. A hitelesített jegyzőkönyv archiválása, tárolása

7. A szöveg nélkül rögzített jegyzőkönyv utólag írásban is kérhető a szolgáltatótól

A Gazdasági Társaságokról szóló törvény értelmében a gazdasági társaságoknak évente minimum egyszer össze kell hívniuk a tag- és közgyűléseket, és az ott elhangzottakat jegyzőkönyvben kell rögzíteni, majd archiválni. A 2006. évi IV. törvényben foglaltak szerint minden gazdasági társaságnak lehetősége van, hogy az „ülésén való személyes részvétel helyett a tagsági jogaikat elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével gyakorolja”. A tag-, és közgyűlések egyik legfontosabb eleme a hitelesítés, mert a jegyzőkönyv hitelesítésének hiányakor a meghozott döntéseknek nincsen joghatásuk.

Az eGyűlés keretében – a hitelesítési funkciónak köszönhetően – a rögzített jegyzőkönyv a résztvevők között létrejövő esetleges vita vagy per során a bíróság előtt bizonyítékként szolgálhat. Biztonsági okokból az online taggyűlés szolgáltatásainak megvalósítására ezért szerver oldalon kerül sor. Az alapcsomagban 10 MB tárhelyet biztosítanak, de ez igény esetén rugalmasan bővíthető. A rendszerhez készült egy audiovizuális rendszer is, mely szintén hitelesített felvételeket képes biztosítani. Az eGyűlés fejlesztői gondoltak arra is, hogy biztosítsák a titkos szavazás technikai hátterét, illetve a későbbiekben lehetőség lesz a Mindroom beszédfelismerő rendszerrelautomatikusan a hangfelvételből írásos anyagot készíteni. A megoldást egy korábbi cikkünkbenmár részletesen bemutattuk.

A szolgáltatás jelenleg háromféle csomagban – ingyenes demóverzióként, dobozos termékként és egyedileg konfigurálható termékként – érhető el.



« Vissza

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"