(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Hasznos újdonságok a Google szolgáltatásaiban

HWSW @ 2010. június 22.

 

A Google még nyáron sem alszik, az elmúlt héten ugyan semmilyen forradalmi találmánnyal nem állt elő, de a meglévő szolgáltatások közül több is bővült, javult. A Google kereső, a Google Docs és a Gmail is új funkciókkal gyarapodott.

Talán a legérdekesebb, leghasznosabbnak tűnő dolog a Google Docs frissítése. Mostantól a fájlfeltöltésnél a szövegszerkesztő még egyet lép előre a PDF-támogatásban, a Docs-ba épített OCR, azaz szövegfelismerő, karakterekké alakítja, kereshetővé és szerkeszthetővé teszi a dokumentumot.

Még ne dobd ki a Recognitát

A tökéletességtől azonban nagyon messze áll még ez az OCR, jóval gyengébb teljesítményt nyújt mint az asztali professzionális szövegfelismerő rendszerek, cserébe viszont ingyen van. Elméletileg nem csak PDF-ből, hanem bármilyen képformátumból képes konvertálni a szoftver, sőt az sincs kizárva, hogy előbb-utóbb nem csak a géppel írt szövegekkel, hanem a kézírással is megbirkózik majd.

Egyelőre viszont még a gépi szövegek felismerése során is akadnak problémái. Még a Google Docs szövegfájlból kiexportált PDF felismertetése során is találkoztunk kisebb hibákkal, amelyek tipikusan a szavak egybe- vagy külön írását, illetve írásjeleket érintettek. Más szövegeknél viszont gyakran rontott karaktereketis a Docs, főleg a nem szabványos betűtípusok esetén, de még ekkor is 10 százalék alatt marad a hibák száma. A kézírás felismerésére is vállalkozik a program, de a valóságban semmit nem tud azonosítani belőle. Teszteltük teljesen “gyöngy betűkkel” írt szövegen is, ami már-már gépi szövegnek is elment volna, illetve nyomtatott, de nem tökéletesen fényképezett szöveggel is, de a létrejött dokumentumban mindkét esetben üres oldalt kaptunk a figyelmeztetéssel, hogy a dokumentum automatikusan felismert szöveget tartalmaz, ami hibás lehet.

A tavaly óta kísérleti stádiumban lévő OCR-szolgáltatás tehát csak a teljesen makulátlan nyomtatott szövegekkel boldogul egyelőre, a beépítése a Docs-ba bizonyára azt jelenti, hogy most jött el az ideje a szélesebb körű tesztelésnek, visszajelzéseknek, amik révén hamarosan használható funkció születhet ismét.

Vonalzó a térképen

Egy másik hasznos eszköz a Google Maps-ben tűnt fel. A távolságmérés eddig a térképen csak úgy volt lehetséges, ha bejelentkezve létrehoztunk egy saját térképet és azon útvonalakat jelöltünk ki. Gyakran nem lett volna szükség erre, ha mondjuk csak böngészés közben kíváncsi lett volna valaki, hogy milyen messze van egymástól két pont.

A nemrégiben a Google Maps-ben is megjelent kísérleti homokozón, a Labs-en belül most megjelent egy új opció, amit bekapcsolva egy apró vonalzó jelenik meg a térkép alján. Ezt bekapcsolva, nyugodtan kattingathatunk végtelen számú pontot a világban, a bal oldali információs hasábban az általunk megadott mértékegységben megjelenik a távolságuk. A Google mérnökei ismét elengedték magukat, s a poén kedvéért gondoltak a geekekre is. Így akár PostScript pontban, babiloni könyökben, parsec-ben vagy olimpiai uszodában is megmérhetünk távolságokat. heti gyűjtés utolsó eleme kevésbé hasznos, de időszerű frissítés.

A Gmail névjegyzékében a névkártyák kinézete 2007 óta változatlan. Habár jelentős változás nem állt be a kártyák működésében, továbbra is a kapcsolatkezelőbe ugorhatunk ha rákattintunk, illetve az akció gombok is nagyjából változatlanok maradtak. Mindössze annyi történt, hogy a gombok nem fent, hanem lent vannak, és szebbek lettek. Nyár közepén, a focivébé alatt persze még ennyi fejlődés is szép eredmény.



« Vissza

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"