(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info@patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-1) 452-0050
WebOkos

Melyiket válaszd? Ingyenes, nyílt forráskódú honlap rendszerek vs. egyedi fejlesztésű CMS-ek

RSS csatorna
Melyiket válaszd? Ingyenes, nyílt forráskódú honlap rendszerek vs. egyedi fejlesztésű CMS-ek

Nem hozzáértők számára nehéz a döntés, hogy milyen honlap rendszert érdemes választani, ha weboldal készíttetésére adjuk a fejünket. Kecsegtetőek az ingyenes, nyílt forráskódú rendszerek, de bizonyára meg kell, hogy legyenek az egyedi fejlesztésű CMS-ek előnyei is, máskülönben nem lennének eladhatók ingyenes társaik mellett. Voksunk nem tehető le egyértelműen egyik vagy másik rendszer mellett, hiszen a döntéshez ismernünk kéne a megrendelő pontosabb igényeit.
De összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat e kétféle honlap rendszerről, ami alapján már tudsz dönteni a saját szempontjaid alapján.


A legismertebb, ingyenes, nyílt forráskódú rendszerek (pl. Wordpress, Joomla, Drupal) előnye, hogy valóban ingyenesen letölthetők, és számos ingyenes grafikai sablon közül választhatunk a honlap arculatának kialakításakor.

Bátrabbak maguk is megpróbálkozhatnak e rendszerek telepítésével és testre szabásával, de aki cseppet sem konyít a dologhoz, annak azért ehhez is szükséges segítséget kérnie, innentől pedig az ingyenes rendszer használata már nem is ingyenes!

Ezeknek a nyílt forráskódú rendszereknek nincs meghatározható gazdája. Mivel forráskódjaik bárki számára hozzáférhetőek, világszerte fejlesztenek bele különböző funkciókat, ami bizonyos szempontból előnyös, hiszen hihetetlen mértékben nő így a rendszer funkcionalitása. Más szempontból viszont toldozás-foltozás történik ilyenkor, hiszen mindenki a maga ötlete szerint fejleszt bele ezt-azt, és nem egy adott logika mentén történik a bővítés.

A nyílt forráskód, mivel mindenki számára elérhető, könnyen fel is törhető, így ha valaki rosszindulatúan közelít a rendszerhez, komoly károkat okozhat e honlap-rendszerek használóinak. Akinek tehát adatai biztonsága fontos szempont, gondolja meg jól, hogy nyílt forráskódú rendszert választ-e!

Az ingyenes CMS-ek fejlesztését egy idő után befejezik, és a fejlesztők a meglévő rendszert magára hagyva egy újabb, másik rendszer kiépítését kezdik meg. Ezért fordulhat elő az, hogy az ilyen rendszerekben készült honlapok egy idő után már nem lesznek kompatibilisek a különböző böngészők újabb verzióival vagy nem követik már a Google algoritmus-változásokat.  Ilyen esetekben a weboldal tulajdonosok nem tudnak kihez fordulni, hiszen a rendszer nem konkrétan valakihez tartozik, hanem mindenkié.

Feltörhetetlen rendszerek nincsenek, de a zárt forráskódú, egyedileg fejlesztett CMS rendszerek biztonságossága fényévekkel előrébb van, mint az előzőekben említett nyílt forráskódú rendszereké. Itt a fejlesztést egy adott cég fejlesztői csapata végzi, és a forráskód is csupán néhány ember számára hozzáférhető.

Ebből következik tehát, hogy egy ilyen, egyedi CMS rendszerben felépített honlap sohasem válik a saját tulajdonunkká, fejlesztéséhez minden esetben az adott cég közreműködése szükségeltetik és az üzemeltetés is általában kizárólag rajtuk keresztül történhet. Sokakban ez bizonytalanságot kelt az egyedi fejlesztésű CMS rendszerek használatával kapcsolatban, ám ha körültekintőek vagyunk a fejlesztő cég kiválasztásában és egy nagy múltú céget választunk, nem ér minket kellemetlen meglepetés. Kellemes viszont érthet, hiszen az ilyen rendszereket is folyamatosan fejlesztik, így honlapunk sohasem fog elavulni a böngészők által támasztott, folyamatosan változó igényekkel szemben.

Az egyedi fejlesztésű CMS-ek általában széleskörű funkcionalitással rendelkeznek, melyekből mindenki kiválaszthatja, hogy számára melyek használata szükséges.

A későbbiekben ezek a rendszerek – moduláris felépítésüknek köszönhetően – tetszőlegesen bővíthetők további funkciókkal.

Az ingyenes rendszerekben felépített honlapok bizonyos esetekben szép eredményeket mutatnak a keresők listájában. Az egyedi fejlesztésű CMS-ek, keresőbarát felépítésük mellett számos további finom kis beállítást tartalmaznak, melyek tovább segítik a weboldalt a keresők élbolyáért folytatott küzdelemben.

Röviden összefoglalva:

Az ingyenes, nyílt forráskódú rendszereknek előnye, hogy sokak tudását egyesítik és ha igényeink nem túl nagyok, elvileg ingyen, gyakorlatilag nem túl nagy befektetéssel elindíthatók. Azoknak, akik azonnali indulást terveznek, nem terveznek hosszú távra és nem fordítanak kiemelt figyelmet az adatbiztonságra, tökéletes megoldást jelenthetnek ezek a rendszerek.

A nyílt forráskódú, ingyenes honlap-rendszerekkel szemben a zárt forráskódú CMS-ek általában nagyfokú adatbiztonságot biztosítanak, és e rendszerek használata mellett nem szükséges külön pénzt és időt áldozni az adatvédelemre.

Azoknak tehát, akiknek fontos az adatbiztonság, és akik számára megnyugtató, hogy egy megbízható cég felügyeli honlapjukat, és van kihez fordulniuk, ha kérdésük, problémájuk támad, a későbbiekben pedig esetleg fejlesztéseket terveznek, egyértelműen a zárt forráskódú rendszerek javasoltak! Ez igaz akkor is, ha szempont, hogy a honlap kövesse az operációs rendszerek és a Google változásait is és hosszú távon is kiszámítható megjelenést biztosítson többféle böngészőben is.

Te melyiket választanád vagy választottad? Kíváncsian várjuk érveidet egyik vagy másik rendszer mellett vagy ellen!


Kulcsszavak: A bejegyzéshez nem tartozik kulcsszó
« Vissza
Hozzászólások

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"