Lexikon
Szócikk: Lexikon péda

A GPS működése
A lexikon típusú hivatkozás, annyiban különbözik a szótár típustól, hogy a felugró ablakban megjelenített tartalom összetettebb lehet. Tartalmazhat képeket, táblázatokat és tetszőlegesen formázott szövegeket is.


Hogyan működik a GPS?


A GPS működésének alapelvei igen egyszerűek. Ezeknek az ötleteknek a gyakorlatba való álültetéséhez, valamint a rendszer rendkívül pontos működéséhez napjaink legfejlettebb technikájára van szükség.


A rendszer felépítése:  • 24 db, 12 órás keringési idejű műholdból (6 pályasíkon egymáshoz képest 60 fokkal elforgatva, az egyenlítőhöz viszonyított pályaelhajlás 55 fok),
  • 5 db földi ún. monitor állomás, 4 feltöltő és 1 központi vezérlő

GPS vevőberendezés, amelyből számtalan lehet, a Föld bármely pontján

A műholdas helymeghatározó rendszer gyakorlatilag egy "egyszerű" időmérésbôl kiszámított távolságmérésen alapul. Mivel ismerjük a rádióhullámok terjedési sebsségét, ha van két nagyon pontos óránk, és ismerjük a rádióhullám kibocsátásának és beérkezésének idejét, ezek alapján meghatározhatjuk a forrás távolságát. Ez a meghatározási módszer nem egyszerű folyamat. Az áttekinthetőség kedvéért az alábbi főbb részekre bontjuk e technikát:
  1. Az adott helyzetű műholdaktól való távolságok ismeretében a keresett pont koordinátáinak számítása
  2. Távolságmérés rádióhullámok segítségével
  3. A távméréshez szükséges igen nagy pontosságú időmérés
  4. A műhold pontos helyének meghatározása
  5. A GPS jel ionoszférikus és atmoszférikus késleltetésének és torzításának figyelembevétele