PatroNet CMS
damjanovichnebojsa

RSS használata a vállalati kommunikációban

A vállalatok online kommunikációban egyre komolyabb problémát jelent, hogy a spamek miatt az emberek elutasítóak a cégekről érkező hírekkel szemben is. Ennek kiküszöbölésére jelenthet megoldást az RSS használata.

"Eljön az idő, amikor egy pr menedzser névjegykártyáján és az e-mail aláírási file-ban ugyan olyan természetes lesz az RSS cím, mint ma az e-mail vagy website cím illetve a telefonszám" - Philip M. Gomes, G2B Group


Mi az RSS?

A TechWeb lexikon szerint az RSS a Rich Site Summary vagy  RDF Site Summary, de gyakran Really Simple Syndication rövidítése. Magyarul, ez egy XML szabványú szolgáltatás, mely a website-on megjelent aktuális hírek vagy cikkek továbbítására szolgál (cím, szerző, kategória, rövid tartalom és link). Az információkat automatikusan továbbítani lehet egy másik website-ra vagy az erre a célra a felhasználó gépén telepített (kis) programba. Léteznek ingyenes és fizetős RSS olvasók változatai, továbbá böngésző alapúak vagy Outlook plug-inok. (íme egy példa) Az RSS értesítőket logóval vagy "RSS" linkkel szokták jelölni azok a website-ok, melyek ilyen szolgáltatást kínálnak.


Az RSS használatának előnyei

Azok a vállalatok, melyek kommunikációs részlegei nagy aktivitással rendelkeznek, érdemes megfontolniuk az RSS használatát a vállalati sajtószobában vagy az erre a célra létrehozott vállalati blog-ban. Az RSS előnye a hírlevelekkel szemben az, hogy nem igényel feliratkozást, illetve a felhasználónak semmilyen más személyes adatot nem kell megadnia. Ez a tény nagyon fontos a mai kéretlen és erőszakos reklám világában. Sok újságíró azért nem iratkozik fel a vállalati hírlevelekre vagy a sajtóközlemény értesítőkre, mert elege van a napi SPAM áradatból. Az RSS ezzel szemben egy maximálisan biztonságos és irányítható megoldást jelent a média számára. Ráadásul folyamatos és automatizált frissítést tesz lehetővé ? a felhasználó saját munkaasztalán (desktop-on) olvashatja az aktuális híreket, új cikkeket, közleményeket stb. RSS olvasó programja segítéségével.

Bár a közlemények nem csak Magyarországon, de a világban is leginkább fax, levél és az e-mail segítségével kerülnek ki a médiához, egyre több nagyvállalat az RSS kommunikációs technikát használja a médiakapcsolatokban. Egy az RSS értesítőre való "feliratkozási ösztönző" pl. akár így is nézhetne ki:


  Üdvözlöm! (NÉV) vagyok a (CÉGNÉV) kommunikációs menedzsere.
  Mostantól a vállalatunk kommunikációja az e-mailnél biztonságosabb és egyszerűbb RSS technológiával is készül. Ön most kiválaszthatja a munkájához legközelebbi témát és egyszerű "jobb egér gombnyomással" feliratkozhat az RSS értesítőnkre. Így a legújabb fejleményeket azonnal megkapja a saját olvasójában. Az alábbi értesítők közt választhat. Előre köszönjük!

  • Összes vállalati hír
  • X iparágunk hírei
  • Y iparágunk hírei
  • Befektetői információk
  • Szakmai cikkek, tanulmányok
  • Személyi változások
  • Stb.

  Hasznos linkek:
  Mi az RSS? - RSS olvasók - Használati utasítás - Személyjogi közlemény

  Az ilyen módon felkínált információkat a médiaképviselők tetszés szerint tölthetik le, a vállalat pedig, a webanalitikai adatokból megtudhatja, hogy mely értesítőt hányszor "töltötték le" illetve a kiküldött értesítők olvasottságát és a linkekre való kattintási számot. Jelenleg az RSS utóértékelése nem olyan komplex, mint az e-mail kommunikációban, de a jelenleg nyerhető adatok is értékesek.

  Az alábbi táblázat egy lehetséges RSS használatát vázolja egy vállalati website-on:

  Természetesen, ha a szakmai kérdésekről van szó, akkor nem kell a versenytársaknak "tálcán felkínálni" az üzleti titkokat, azonban a nyílt és folyamatos kommunikáció egy-egy vállalati célcsoporttal ilyen módon, növelheti a bizalmat és a cég image-ét.

  Az, hogy ez az új technológia mekkora potenciált jelent legjobban mutatja az, hogy a Microsoft már fejleszti az Outlook újabb verzióját saját RSS olvasójával.

  Damjanovich Nebojsa

Powered by Hewlett-Packard


Híreink RSS formátumban
CsomagokRendszerfunkciókSzolgáltatásainkKeresőoptimalizálásReferenciáinkHonlapkészítésSitemapHírekOnline áruházDomain • Budapest térkép
No Software Patents Google PageRank

 

‹ Oldal elejére ›

 

A weboldalon található anyagok kizárólag a PatroNet Kft. engedélyével és a forrás megjelölésével használhatóak fel.