(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Internet a levegőben - böngészés okostelefonokon

PDA Fan Club @ 2011. január 21.

 

Magyarországon a T-Mobile ügyfelei körében készült el az első komolyabb felmérés, melynél 900 főt kérdeztek meg internetezési szokásikról, mit szoktak csinálni az interneten, mennyi ideig teszik azt és milyen interneteléréssel rendelkeznek.

A felmérésből kiderül hogy a felhasználók egyre többet használják az interetet, e-maileznek, böngésznek és nem utolsó sorban közösségi oldalakon fényképeket, rövid üzeneteket osztanak meg egymással. A fejlődés szemmel látható, hamarosan a hagyományos készülékek kimennek a divatból és a szolgáltatók kizárólag okostelefonokat fognak forgalmazni. (erre van a legnagyobb igény) Manapság mindenki "online" szeretne lenni, és ez nem csak az üzleti élet képviselőire igaz, hanem a fiatalok körében népszerű közösségi oldalakra is kell gondolni. A legtöbb PDA-t gyártó cég ezekhez szoftveres támogatást is nyújt, így már a gyárból érkező telefonokban is megtalálható a böngészést könnyítő kliens program. Elkerülhetetlen a függés... 

A felmérés szerint az ilyen készülékekkel rendelkező ügyfelek átlagosan napi 20 percet interneteznek, az iPhone tulajdonosok kiemelkedő adattal (31 perc) szolgáltak. Felmérésből kiderül az is, hogy a felhasználók háromnegyede magáncélra vásárolta a készüléket és nem is használja az üzleti életben. Továbbá, hogy késő délután, estefelé intenzívebb a mobilinternetezés. A legtöbb tulajdonos zenéket, képeket, alkalmazást és játékokat tölt le készülékére, utóbbi főleg az iPhone tulajdonosokra jellemző, de az android megjelenésével megemelkedett az alkalmazások letöltésének száma is. A megkérdezettek 61%-a ajánlotta a készülékét másoknak is, míg ez a szám az "almás" tulajok esetében 74% volt. A PDA birtokosokat aktív e-mail küldés/fogadás is jellemzi: egy magánember napi 5-6 levelet küld el készülékéről, míg egy üzletember napi 10-12 email-t is megír.

A felmérésben résztvevők elárulták, hogy nem csak PDA-jukon, hanem egyéb számítástechnikai eszközön is rendelkezésükre áll internetelérés, de ezek általában helyhez kötöttek, ezért (is) vásárolták meg okostelefonjukat, melyen bárhol internetezhetnek. Ennek köszönhetően a mobilinternet előfizetések száma folyamatosan növekszik... A szolgáltatók folyamatosan növelik 3G/HSDPA lefedettségüket, így a T-mobile esetében már 451 településen érhető el a szélessávú internet.
A Vodafone esetében a magyar lakosság 62%-a elérheti a szélessávú internetet, míg a normál sebességű (GPRS) Magyarország 97%-át lefedi.
A mobilinternet-forradalmat kirobbantó Telenor (egykori Pannon GSM) szolgáltató már 634 településen biztosít 3G/HSDPA elérést, míg az EDGE hálózata szinte egész Magyarországot lefedi.

 



« Vissza

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"