(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Helyzetmeghatározás a Facebookon

Terminal.hu @ 2010. május 12.

 

Már az is számít, honnan lépünk be a közösségi oldalra.

Aki egy kicsit is mobilabb az internetezést illetően, bizonyára találkozott a lokációalapú internet-csatlakozásra (geotagging) buzdító szolgáltatásokkal. A Foursquare és a Gowalla tulajdonképpen arra csábít, hogy minél többször lépjünk be különböző helyekről (szórakozóhelyek, kocsmák, éttermek, múzeumok területéről) a rendszerbe, és ezt osszuk meg másokkal is. Egyfajta játékot kínálnak azzal, hogy az aktivitásért cserébe cserkészjelvény-szerű „kitüntetéseket” lehet gyűjteni.

Felfigyelt a jelenségre a Facebook üzemeltetője is: nemrég nem hivatalos forrásokból kiderült, hogy lépni kívánnak a piacon. Nem a szereplők egyikének megvásárlásával akarnak hódítani a felhasználók között, hanem saját szolgáltatást fejlesztenek. Akár már ebben a hónapban debütálhat a lehetőség a facebookozók számára, miáltal a felhasználók belépésükkor hamarosan automatikusan megadhatják, pillanatnyilag hol is helyezkednek el Földünkön. A közösségi szolgáltatást körüllengő adatkezelési botrányok közepette szinte biztos, hogy a szolgáltatás akkor lesz csak automatikus, ha ezt a felhasználó előtte engedélyezte.

Sokan már a Foursquare és a Gowalla kapcsán is attól tartottak, hogy a szolgáltatások legnagyobb haszonélvezői a betörők lesznek, akik látva, hogy az áldozat éppen nem a lakásában tartózkodik, nyugodtan kipakolhatják a magáról óvatlanul túl sokat megadó otthonát. Ám az igazi hasznot a vállalkozások húzhatják a „helyszínérzékeny” bejelentkezésekből - ők ugyanis abszolút célzott (targetált) reklámokat jeleníthetnek meg a felhasználó oldalán.

A szolgáltatás felderítése már zajlik; nemrég a McDonald´s facebookos alkalmazása kapcsán próbálgathatták az amerikai felhasználók a technikában rejlő lehetőségeket. Arra bíztatta a „Meki” az étteremlánc valamelyik egységének területéről belépőket, hogy ezt a tényt tudassák ismerőseikkel is - így biztosítva ingyenreklámot a hamburgerek királyának.



« Vissza

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"